Home De stichting Actueel Restauratie en verbouw Foto archief Contact
 • Restauratie en verbouw
 • Materiaalgebruik
 • De voorgevel
 • Het dakvlak
 • De stoep
 • Het dakvlak

  Het voorgeveldakvlak is steiler geconstrueerd dan de dakvlakken van de zijgevel. Veel voorkomend is dat de dakpanbedekking van het voorgevel dakvlak afwijkt van de zijdakvlakken. Er is dan een duurder soort dakpan toegepast, met een donker uiterlijk of zelfs een geglazuurd oppervlak (uiting van een zekere mate van status). De scheiding tussen deze dakpansoorten is gelegen bij de achterzijde van de daktopschoorsteen.

  De waterdichte aansluiting van de gemetselde schoorsteen aan het dakvlak behoort te worden uitgevoerd met loodloketten.

  Loket (bron: wikipedia.nl)

  Een loket is in de bouwkunde een bepaalde constructie met een strook bladlood op hellende daken. Bij de aansluiting van een dak op een schoorsteen of andere doorgaand metselwerk, kan door middel van loketten een waterdichte overgang worden verkregen. De loketten worden onderling overlappend toegepast. Aan de bovenzijde worden ze trapsgewijs ingemetseld in de lintvoegen van het opgaande metselwerk.


  Loketten toegepast bij de overgang van het pannendak naar de dakkapel.

  De afdekking van de schoorsteen vindt plaats met een schoorsteenbord. De afmeting van dit schoorsteenbord wordt bepaald door de afmeting van de schoorsteen, n.l. breedtemaat van het schoorsteenbord komt overeen met de diagonaal van de schoorsteenafmeting.

  Een dakkapel in dit dakvlak dient op de correcte wijze met een loodslab aan de sluiten op het pannendak. Voor de afdekking van de dakkapel worden zink of dakpannen toegepast.  2018 Stadsherstel Workum - Disclaimer - Makke troch Roelof Fopma.nl